HTML

memo

Akinek nincs múltja, annak jövője sincs. Ha egy közösség nem akar emlékezni, megismétli a múlt hibáit. A gyakorlati ismereteket általánosítják a szakmák, végső soron a kutatások és a humán tudás. Az élet szépségéről énekelnek a múzsák, akiknek anyja az emlékezés.

Friss topikok

Címkék

A 89-es formula

2013.10.08. 20:33 Minnesota

Büyük kívánságára, afféle utóiratként közlöm az alábbiakat.

Tanulókörünk sokoldalú szellemi érdekeltségét fejez ki a mi kollektíven felépített 89-es formulánk.(Sorszáma arra utal, hogy eredetileg a memory.blogter.hu/452655/alkotmanyunk_vazlata_nem_papirrongy_frissitve poszt 89.kommentje foglalta össze.)

Kissé javítva így néz ki:
"Figyelmünk tárgya a természeti környezetétől függő és arra ható, érző, akaró, cselekvő emberi lény, ahogyan közössége, nyelvi érintkezése és anyagi alkotásai révén mindennapi létfenntartását és tartós reprodukcióját megvalósítja, a mesterségekben, technikában és a tudományokban működik, továbbá az általa teremtett  szokások, hiedelmek és vallások által vezérelt jelképes cselekvésekben, költészetben, művészetekben kifejezi, az etikában szabályozza, a bölcseletben elgondolja magát és ahogyan a kormányzás, ideológia, média befolyásolja az életét."

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://memoriterblog.blog.hu/api/trackback/id/tr655193929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smirgliműhely 2013.10.09. 19:50:29

A definícióba nem férhet bele minden. Hozzáteszem tehát azt, hogy az ember nemcsak függ a természettől és hat rá, hanem a része is az ökoszférának. Gondolkodó része. Pszicho-fiziológiai létezését átszövi a szocio-kulturális természete. A meghatározás az utóbbi általános elemeit sorolja fel, ezeknek az egyes korszakokat jellemző sajátosságait nem is lehetett volna részletezni egy rövid formulában.

Minnesota 2013.10.09. 20:16:40

A fenti kiegészítések beleillenek a közös szemléletünkbe. A posztban említett egykori 89-es hozzászólásban eredetileg Kalas foglalta össze a definíció szövegét.
89
kalas
2010-12-27 15:53:25
A sok mondatból összeraktam egyet.
Figyelmünk tárgya a természeti környezetétől függő és arra ható emberi lény, ahogyan anyagi kultúrája, szimbolikus nyelvi érintkezése és közössége révén mindennapi létfenntartását és tartós reprodukcióját megvalósítja, a mesterségekben, technikában és a tudományokban működik, továbbá, szokások, hiedelmek és vallások által vezérelt jelképes cselekvésekben, költészetben, művészetekben kifejezi, az etikában szabályozza, a bölcseletben elgondolja magát és ahogyan a kormányzással, ideológiával, médiumokkal befolyásolják az életét.
*
Gondolkodom azon, hogy az egész vitát felrakom.

2013.10.09. 22:44:37

@Minnesota: Jó ötlet és a magunk közötti megállapodás erre nem terjed ki, mivel csak a régi vita újraközlése lenne.
süti beállítások módosítása