HTML

memo

Akinek nincs múltja, annak jövője sincs. Ha egy közösség nem akar emlékezni, megismétli a múlt hibáit. A gyakorlati ismereteket általánosítják a szakmák, végső soron a kutatások és a humán tudás. Az élet szépségéről énekelnek a múzsák, akiknek anyja az emlékezés.

Friss topikok

Címkék

Megfigyelések pártokról

2009.11.28. 09:02 Minnesota

 


Az alábbi gondolatokat a tapasztalat szülte. Eldöntendő kérdés, hogy mennyire tartós tulajdonságokat jellemeznek. Megítélés dolga az is, hogy egyetemes érvényűek, vagy sem.
 
Pártember
Az igazi pártember nem tanul már, csak megtud és ítél; míg Szolon, aki sohasem volt pártember, hanem a pártok mellett és fölött, vagy ellenükre törekedett céljaira, jellemző módon atyja lett annak a szerény mondásnak, melybe Athén egészsége és kimeríthetetlensége volt belefoglalva: „Megöregszem és mindig tovább tanulok.”
 
Tömegek
Mikor a tömegek elkezdenek dühöngeni és az értelem elhomályosul, jó lesz annak, aki nem teljesen biztos lelke egészségében, egy kapu alá állani és megnézni, milyen az idő. Mikor szamárra van szükség, a tömeg mindaddig nem fog hozsannát kiáltani, amíg nem lovagolunk be szamáron a városba.
 
Párt-írók
A dobverés, mellyel fiatal írók egy párt szolgálatában tetszelegnek maguknak, a párthoz nem tartozó fülében lánccsörgésnek hangzik és inkább részvétet kelt, mint bámulatot.
 
Párt-erkölcs
Minden párt megkísérli azt a jelentékeny dolgot, amely rajta kívül
jött létre, jelentéktelennek feltüntetni, de ha ez nem sikerül neki, annál mérgesebben támad ellene, mennél kitűnőbb a dolog.
 
Pártvezérek
Abból, aki odaadja magát az eseményeknek, egyre kevesebb marad meg. Ezért nagy politikusok esetleg egész üres emberekké válnak, holott egykor teltek és szellemileg gazdagok voltak.
 
Sajtó
A nagy események kicsinyeknek látszanak közelről, elfödik őket jelentéktelen fejlemények.  Megtörténtük után sokára mutatják mély hatásukat és remegtetik meg a talajt. A sajtó mindennapi tüdő-pazarlásával, hogy ordítson, elkábítson, felizgasson, megijesszen - nem több, mint az a permanens vaklárma, amely a fület és az érzékeket téves irányokba vezeti.
 
Meggyőződések
A meggyőződések veszedelmesebb ellenségei az igazságnak, mint a hazugságok. Minden idealista azt képzeli, hogy azok az ügyek, melyeknek szolgál, lényegesen jobbak, mint a világ többi ügyei s nem akarják hinni, hogy ha ügyük egyáltalán felvirágzik, ugyanarra a rossz illatú trágyára van szüksége, amely nélkül semmiféle emberi vállalkozás nem lehet el.
 
Hűtlenség
Minden pártban akad olyan, aki túlságosan hívő hangoztatásával a pártelveknek, elpártolásra ingerli a többieket. Akik teljes mélységében fognak fel egy ügyet, ritkán maradnak hozzá örökké hívek. Ők épen a mélységet hozták napvilágra: itt pedig mindig sok csúnyát lehet látni. Aki sokat gondolkozik, nem alkalmas pártembernek: hamar keresztülgondolja magát a pártján.
 
Tudósok
Tudósok, akik politikusokká lesznek, rendszerint azt a komikus szerepet kapják, hogy egy politika jó lelkiismeretévé váljanak. Majd minden politikusnak bizonyos körülmények között oly nagy szüksége van becsületes szakemberre, hogy mint a kiéhezett farkas ront be a juhakolba: de nem azért, hogy az elrablott kost megegye, hanem hogy gyapjas háta mögé bújjon.

 

2 komment

Címkék: pártember

A bejegyzés trackback címe:

https://memoriterblog.blog.hu/api/trackback/id/tr574936538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Minnesota 2020.08.02. 18:20:59

NIETZSCHE-AFORIZMÁK. (A MENSCHLICHES, ALLZUMENSCHLICHES-BŐL). FORDÍTOTTA: SCHÖPFLIN ALADÁR

Minnesota 2020.08.02. 18:30:18

"Emberi, túlságosan emberi"
süti beállítások módosítása