HTML

memo

Akinek nincs múltja, annak jövője sincs. Ha egy közösség nem akar emlékezni, megismétli a múlt hibáit. A gyakorlati ismereteket általánosítják a szakmák, végső soron a kutatások és a humán tudás. Az élet szépségéről énekelnek a múzsák, akiknek anyja az emlékezés.

Friss topikok

Címkék

Földes Károly Niklas Luhmann nyomában

2016.05.14. 10:07 Minnesota

A magyar szerző jelenlegi honlapja többször foglalkozott a német szociológus fontos életművével. A közgazdasági kutatások rendező elveinek megfogalmazásában már több mint egy negyed százada Luhmann egyik gondolati eredményére támaszkodott. A téma a tudományos tevékenység volt, amit Földes is az egyik funkcionálisan elkülönült társadalmi alrendszernek tekintett.

https://foldeskaroly.wordpress.com/toke-egyensuly-jolet/

(I/6.2. fejezet)

A különállás szükségességét mindenekelőtt az ideológiával és a politikával szemben hangsúlyozta. A társadalmi átalakulással járó felfokozott közéleti pezsgés időszakában ez meglehetősen fontos, habár rendszerint figyelmen kívül hagyott követelmény volt. A teoretikus megfontolásokból kikövetkeztethető intelmeket a velük egykorú gyakorlat a tapasztalatok szerint nem szokta betartani.Tekintet nélkül az elmélet igazság-tartalmára,  a célracionális törekvések hordozói azt jelszavas módon ismételgették, de a gyakorlatuk avval ellentétes volt.. Évtizedek múltán ismerték el, amikor már csökkent némelyik régi akadémiai intézeti érdekcsoport befolyása és más irányból éreznek fenyegetéseket. Mostanában már zászlóként használják a kutatói autonómia korábban általuk is megsértett követelményének jelszavát.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://memoriterblog.blog.hu/api/trackback/id/tr268715636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Minnesota 2019.03.15. 18:51:12

Ha jól emlékszem, a más témában Nobel díjas Sostak kísérleteket folytatott élő sejt létrehozása végett.
süti beállítások módosítása