HTML

memo

Akinek nincs múltja, annak jövője sincs. Ha egy közösség nem akar emlékezni, megismétli a múlt hibáit. A gyakorlati ismereteket általánosítják a szakmák, végső soron a kutatások és a humán tudás. Az élet szépségéről énekelnek a múzsák, akiknek anyja az emlékezés.

Friss topikok

Címkék

Az irodalom néhány sajátsága

2012.12.18. 21:14 Minnesota

Az irodalomhoz csak olvasóként van közöm. Szeretem, mint annyi más művelődő ember, akinek örömet okoz.

Megnéztem, hogyan kísérli meg tárgyát jellemezni egy irodalomtörténeti folyóirat:

Tanulás életfogytiglan.

Éles elméjű intuíció.

Érlelő nevelés.

Radikális gazdagság.

A forma és a nyelv művészete.

Az elbeszélés igazsága.

Letagadhatatlan élvezetesség.

Elragadtatott átélés.

Megvilágosodás a gyakorlatban.

*

Kísérlet, írtam, hiszen fogalmilag jellemzi azt, ami túlmegy a fogalmakon.

Néhány tulajdonságot fejez ki, átfogó szemléletre nem törekedhetett.

Tovább lehet gondolni.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://memoriterblog.blog.hu/api/trackback/id/tr634972163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Minnesota 2012.12.18. 21:32:41

A folyóirat címe: English Literature in Transition.

Karolus 2012.12.19. 16:32:19

Még egy: gáttalan fantázia. Pl.:
"Megtiszteltek felszólításukkal, hogy az Akadémia számára nyújtsak be jelentést majom-előéletemről."

smirgliműhely 2012.12.19. 19:40:29

Az első pont nagyon megfelel a Tanulókörnek. Itt mindenki a többiek mesterségéből is szerény részt kér a saját egy-két majorja (történész, jogász, politológus, valláskutató, közgazdász, természetkutató, antropológus, szociológus, stb.) mellett. Ebben a sokirányú érdeklődésben "A Minőség Forradalmához" igazodunk. Az irodalom pedig általános alap. Célunk a mesterségek megismerése. Ebben az enciklopédistákhoz igazodunk.

Karolus 2012.12.19. 20:20:34

Az utolsó pont is fontos. A költői képzelet nyomán megvilágosodik a szakmáink által kutatott valóság emberi dimenziója. Az előbbi kommentben Kafkát idéztem. Hogy ne a legismertebbekre hivatkozzam, megemlítem itt "A fegyencgyarmaton" c. elbeszélését (1914. október). Megint a gáttalan fantázia hozza felszínre az általános érvényű igazságot az önkényuralomról és a technokrata gyilkoló gépezetről - a háború elején.

Minnesota 2012.12.19. 21:39:35

Mindez igaz. Kutatási cselekményekkel vizsgálható kérdések többszörösen ellenőrzött megoldásáról azonban az irodalmi alkotók is csak a közönség soraiban értesülhetnek. Tanulhatnak és tanulnak is a tudósoktól. A múlt eseményeinek szakszerű ismeretét a történészektől kapjuk, nem a költőktől.

kalassó 2012.12.20. 10:38:46

A szellem együttesen működik. A gyakorlati problémák néhány százaléka közelítendő szaktudományosan, de ez a pár százalék jelenti a jövőt. Az irodalom viszont átfogja az emberi létezés teljességét. A tudományokon alapuló összegező világlátás ebben is elsődleges.

smirgliműhely 2012.12.21. 14:04:49

Voltak tudomány melléki propagandisták, akik pl. őstörténetből facsart ideológiával próbálták támogatni a sudribunkó mozgalmakat. Ama falu bolondját, az ausztrál ártányt, a bútorfát és társaikat az igazi kutatásról kalassal és másokkal együtt forgácsoltuk le, csak úgy kígyózott a spén. Ma már a hasonszőrűek között sem trendi tudóskodni. Az aberráns enélkül, direktben állítja közszemlére ösztönéleti rendellenességét a kretén család intim közegében. Persze, maradt még kutatást hamisító paratudor. Isten ostorférgét azonban nem érintjük, nyúlós maradna a dörzsfelület. A poszt-hitleráj és a minidux történet-revízióját pedig már régen helyre tették az illetékes profik.

kalassó 2012.12.21. 18:29:43

@smirgliműhely: "Aberráns". Ezeket az ürítő üzemmódba kapcsolt szippantó kocsikat nem engedtem be a kertembe. Amikor viszont a messze látszó térreklám kezdett pislogni mint a miskolczy kocsonya, én is azt mondtam, hogy ebből elég volt. Amúgy pedig, tájékozódást keresve maradjunk a könyvtáraknál, levéltáraknál, tanszékeknél, színházaknál, múzeumoknál, tényismereti megfigyeléseknél.

2012.12.21. 21:15:38

Maradjunk, habár ezek intézményeit a regnáló hatalom foglalta el. Ám alig néhány jelentékenyebb író lett a politikai kurzus szolgálattevője. Jókai A., Czakó keresztény szellemisége által sugallt meggyőződésből, több kisebb kaliber konjunkturális meggondolásból.
@Minnesota: az irodalom a maga jogán is hozzájárul a tapasztalati-érzelmi megismeréshez. A társadalom állapota, a szociális és pszichológiai embertan terepén a kutatók számára is nélkülözhetetlen anyagot és általánosításokat nyújt. Másfelől, a művészetek mesterségbeli módszereit tudományok is vizsgálják.

Minnesota 2012.12.21. 21:33:29

@büyük: Jókai Anna kapcsán a művei számítanak. A Békemenetről zengett dicshimnusza direkt politikai kortesbeszéd, amiért nem jár tisztelet. A MMA-ban tanúsított közéleti stréberkedésért sem.

2012.12.21. 22:20:01

"A Békemenettel a polgári Magyarország meg tudta védeni kormányát..."-mondta Kövér. Kikkel szemben: bizonyos médiaértelmiségiek és bizonyos oligarchák ellen. Nagy lehetett ezek ereje, ha leküzdésükhöz a parlamenti kétharmad és az államapparátus sem volt elég. Vagyis: ha a kétharmadot belső törésvonalak gyengítik, akkor tudunk mi az utcákon erőt mutatni. Parlament nélkül is lehet boldogulni.

szénaboglya 2012.12.22. 11:43:27

@Minnesota: Tavaly óta Kossuth díjas. A nívós művészi alkotók közül főképpen azokat díjazzák, akiknek a szemlélete beleillik a kurzus ideológiájába. Ettől még jelentős marad az irodalmi teljesítménye.
Áldott Karácsonyt!

szénaboglya 2012.12.22. 11:53:21

@büyük: Színházi hasonlattal: a megnevezett ellenfelek páholyon belüli képviselői egyre kevésbé elégedettek Beavis és Butt-Head alakításaival. Innen a törésvonal.

kalassó 2012.12.22. 20:42:31

@szénaboglya: Lehet jelentős, ha nem is biztosan kiemelkedő. Ámde az elismerést nem ízléses a napi politika támogatásával viszonozni. A művészi teljesítmény értékelése szubjektív, itt a hatalomnak könnyebb beavatkoznia. Nekünk kellemesebb, hogy főképpen a tudományokkal foglalkozunk. Kutatók között a politikai kurzus kevesebb szolgálattevőt talál. De a művészek közül is számos alkotó távozott önként a húsosfazék mellől.

Minnesota 2012.12.24. 16:18:56

Ajándék gyanánt megidéztem az ide importált ( másfél évvel ezelőtti) posztomhoz beérkezett 84 hozzászólást:
memoriterblog.blog.hu/2011/07/13/a_bender_log_ravaszsaga#comment-form

smirgliműhely 2012.12.24. 19:25:40

Rajta vagyunk. Köszönjük!

Boldog Karácsonyt!
süti beállítások módosítása