HTML

memo

Akinek nincs múltja, annak jövője sincs. Ha egy közösség nem akar emlékezni, megismétli a múlt hibáit. A gyakorlati ismereteket általánosítják a szakmák, végső soron a kutatások és a humán tudás. Az élet szépségéről énekelnek a múzsák, akiknek anyja az emlékezés.

Friss topikok

Címkék

Nietzsche a nőkről és a családról

2008.10.23. 21:15 Minnesota

Voltak igazságtalan és rosszmájú ítéletei, de szép és találó észrevételei is.

(Kevés számú saját megjegyzésemet zárójelbe tettem.)

*

 

A tökéletes nő. A tökéletes nő magasabb típusa az embernek, mint a tökéletes férfi, de ritkább dolog is. (Ez talán szép, de utána jön a szatirikus megjegyzés:) Az állattan tudománya módot ad ennek a tételnek valószínűvé tételére.

*

Barátság és házasság. A legjobb barát fogja valószínűleg a legjobb feleséget kapni, mert a jó házasság a barátságra való tehetségen alapszik.

*

A szülők életének folytatódása. A szülők jellemében és érzületében mutatkozó megoldatlan disszonanciák tovább csengenek a gyermek lényében s magukban rejtik belső szenvedéseinek történetét. (Vannak kivételek, de sok nemzedék tapasztalata igazolja ezt a vélekedést, amint a következőket is.)

*

Anyai örökség. Mindenki anyjáról vette a nőnek képét: amilyen az anyja volt,aszerint tiszteli vagy kevésre becsüli őket, vagy egyáltalában közömbös irántuk.

*

Anyai jóság. Némelyik anyának boldog, köztiszteletben álló gyermekekre van szüksége, másiknak boldogtalanokra: máskülönben anyai jósága nem bír nyilvánulni.

*

Asszonyi barátság. Az asszonyok nagyon könnyen kötnek barátságot egy férfival,de hogy az fennmaradhasson, egy kis fizikai ellenszenv is kell segítségül.(Úgy értve, hogy az ne legyen több, mint barátság.)

*

A szerelem egy eleme. Az asszonyi szerelem minden fajtájában napvilágra jön valami az anyai szeretetből is.

*

A hely egysége és a dráma. Ha a házasfelek nem laknának együtt, a jó házasságok gyakoribbak volnának.

*

Tartós házasság. Az a házasság, amelyben mindegyik fél valami egyéni célt akar a másik útján elérni, tartós marad, például mikor az asszony férje révén híres akar lenni, a férfi pedig az asszony által szerettetni. (A nők nagy része nem a hírnevet, hanem a biztonságot keresi férje oldalán.)

*

Bohém-természet. Az asszonyok szerelemből teljesen azzá lesznek, a milyenül a férfi képzeletében élnek, aki szereti őket. (Van benne valami, de mi ebben a bohém?)

*

Szerelem és tulajdon. A jelentékeny férfit az asszonyok többnyire úgy szeretik, hogy egyedül akarják bírni. Szívesen tartanák zár alatt, ha kívánságuk nem szólna ellene: ez azt kívánja, hogy mások is jelentékenynek tartsák.

*

Maszkok. Vannak asszonyok, akiknek akárhol keressük is, nincs belsejük, hanem csupa merő maszkok. Sajnálatra méltó az a férfi, aki az ilyen kísérteties, kielégítést nem nyújtó lényekkel szóba áll, de épen ezek tudják a férfi vágyát legerősebben fokozni: a lelküket keresi - és örökké keresi.(Túlságosan lelkizőnek állítja a férfinemet, bár ilyenek is akadnak.)

*

A házasság mint hosszú beszélgetés. A házasság megkötésekor az ember vesse fel azt a kérdést: hiszed-e, hogy ezzel az asszonnyal öreg korodig jól fogsz mulatni? Minden más a házasságban átmeneti, az érintkezés legtöbb ideje beszélgetéssel telik el. (Schöpflin Aladár fordítása, mai helyesírásban.)

*

 

A fenti aforizmákat akkor írta, amikor még tűrhető lelki egészségnek örvendett. Betegségének elhatalmasodásával sötétebb színben látta a világot és benne a nőket.

Szólj hozzá!

Címkék: nők

A bejegyzés trackback címe:

https://memoriterblog.blog.hu/api/trackback/id/tr344936545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása