HTML

memo

Akinek nincs múltja, annak jövője sincs. Ha egy közösség nem akar emlékezni, megismétli a múlt hibáit. A gyakorlati ismereteket általánosítják a szakmák, végső soron a kutatások és a humán tudás. Az élet szépségéről énekelnek a múzsák, akiknek anyja az emlékezés.

Friss topikok

Címkék

Hazug hitvallás

2011.04.10. 19:35 Minnesota

 

Deák István, a Columbia egyetem magyar származású professzora mondja az új alkotmány történelemhamisító bevezetéséről:
 
Az 1990-es változás után magyar politikusok bátran vállalták a múltért való felelősséget, ma viszont az új alkotmány preambuluma azt kívánja leszögezni, hogy a német megszállással megszűnt a Magyar Állam jogképessége, s így a nemzet nem felelős azért, ami 1944 és 1990 között történt. Akik ezt állítják, elfelejtik, hogy a német megszállás után Magyarországnak megmaradt a kormányzója, a kormánya, a parlamentje és a legalább félmilliós hadserege, amely az országban maradt néhány ezer német katonát könnyen fogságba ejthette volna, ha akarja. Megmaradt továbbá a felfegyverzett csendőrség, a rendőrség és a hatalmas közigazgatási apparátus.
 
Nem, a március 19.-e utáni idők kormánya nem volt bábkormány, mert ha az lett volna, akkor Horthy Miklós nem tudta volna hatalmi szóval elejét venni a budapesti zsidók deportálásának, s nem lett volna képes az országban tartani a munkaszolgálatos férfiak óriási többségét. Végül tekintélye és hatalma – egyébként téves – tudatában nem készülhetett volna a kormányzó 1944 őszén az átállásra. Hogy az ellene irányuló SS-puccs olyan sikeres volt október 16-án, az nem a néhány német ejtőernyősnek volt tulajdonítható, hanem annak, hogy a magyar tisztikar nagy többsége folytatni akarta a háborút, és ezért nem engedelmeskedett a „Legfőbb Hadúr” parancsának. ... A történelemhamisítás törvénybe iktatásának mai kísérletét nem lehet eléggé súlyosan elítélnünk.”
 

 Ide iktatom a blogtéri hozzászólásokat:

passzívra állítom] - [törlöm]

Mne
2011-04-10 19:38:37

Forrás: http://href.hu/x/f0xz

[passzívra állítom] - [törlöm]

talon
2011-04-10 21:40:18

1945-ben a hódító Harmadik Birodalommal szövetséges Magyar Királyság régi, tekintélyelvű jogrendje az anti-náci koalíció győzelme folytán omlott össze. Más vesztes és megszállt országokban is a szövetségesek által elvárt új jogrend alakult ki. Nálunk ez kommunista diktatúrába torkollott. Ha egy megszállt ország törvényhozása, vezetője és vezető rétege semmiért sem felelős, akkor ez Horthyra, Rákosira és kiterjedt apparátusukra egyaránt vonatkozik. "Mindenről a németek, majd az oroszok tehetnek.", ami hazugság.

[passzívra állítom] - [törlöm]

Mne
2011-04-10 22:12:48

talon: Mindez egyúttal adalék az ú.n. hitvallásban ködösen emlegetett ú.n. történelmi alkotmány idegen megszállások alatti ú.n. felfüggesztéséről. Az ottani fogalmazásban ez is hazug beállítás. A történelmi Magyarország megszűntével (1918) annak (egyébként a törvényhozás által soha nem megszavazott) alkotmánya csak a politikai frazeológiában "létezett" tovább. 1945 után nem volt mit felfüggeszteni, ennélfogva a megszállás idején nem is született ilyen értelmű törvényszöveg. Ha meg sem történt, a kakaskodáson kívül mi értelme van annak a kijelentésnek, hogy nem ismerjük el azt a felfüggesztést?

[passzívra állítom] - [törlöm]

büyük
2011-04-11 09:07:06

Jobb lett volna heverészni a padon,
Mint alkotmányt hevenyészni i-padon.

[passzívra állítom] - [törlöm]

talon
2011-04-12 13:10:09

A hitvallásról írtam:
talon 2011-03-10 21:10 "...Nem jelentéktelen politikai, gyakorlati, retorikai különbségek maradnak, de az elméleti különbség ezáltal megszűnik a Fidesz és a Jobbik között." A falu bolondjának persze tetszik.

[passzívra állítom] - [törlöm]

Mne
2011-04-12 21:06:59

Mindkettő folytatná ott, ahol '44.03.19-én abbamaradt. A kormány részben mímeli ezt, az ellenzéki párt elhiszi, hogy lehet. Karrierben rivalizálnak, olykor hülyeségi versenyt folytatnak. Ököritófülpöshöz illő közlemény, tuskó közlegény mindkettőnél akad elég. Erőkultusz, országúti módszerek, ellenségképzés, emberre támadás: érvelő viták helyett. Műveletlen viselkedés a jogi diplomák és a szemforgatás mellé. Mindkettő ömleszti az antimulti népszónoklatot, a kormány viszont ténylegesen besorol a világgazdaságba, míg az ellenzéki párt az antiglobalizmust a gyakorlatba is átvinné. Az abszurdumig fokozza a hivatalosan hangoztatott frázisokat, a kormány pedig megáll egy határon.

Szólj hozzá!

Címkék: hadúr

A bejegyzés trackback címe:

https://memoriterblog.blog.hu/api/trackback/id/tr294936520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása