HTML

memo

Akinek nincs múltja, annak jövője sincs. Ha egy közösség nem akar emlékezni, megismétli a múlt hibáit. A gyakorlati ismereteket általánosítják a szakmák, végső soron a kutatások és a humán tudás. Az élet szépségéről énekelnek a múzsák, akiknek anyja az emlékezés.

Friss topikok

Címkék

Szeretet és szerelem

2008.12.27. 12:29 Minnesota

Nincs örök erkölcs


Mi mindent neveznek szeretetnek? A birtoklás és
élvezetvágy legkülönfélébb formái is így leplezik  magukat.  Köztük első helyen áll a nemek közti szerelem vad  birtoklásvágya. Ebből az érzésből vették a szeretet fogalmát. Az egoizmus ellentétének hitték, holott ez talán a legnaivabb kifejeződése az egoizmusnak. Mert a szerelmesnek minden más  közömbös, halvány, érdektelen,
és kész minden áldozatot meghozni, minden rendet
megzavarni, minden érdeket háttérbe szorítani szerelméért.

A szerelem, az egyéni boldogság vágya a létfenntartó ösztönökből fakad és ezerszer erősebb minden külső köteleségnél, melyeket a tudat erőszakol rá. Nem vagyunk aszkéták. Vagy sztoikusok, akik gyáva módon minél kevesebb élvezetet kívántak, hogy kevés kellemetlenség érje őket.

A természet és a történelem gyökeresen erkölcstelen. Az ösztönnek  nincs erkölcsi jellege, az elemi érzések, amilyen a szerelem, a düh ide tartoznak. A társadalom ezeket is mederben akarja tartani. Közös szabályokat  fejleszt ki és ami a fő, tartósít a maga túlélésének érdekében. Ezek lenyomata a felettes én, amely az  Ego-ban ellensúlyozza az ösztönök tudattalan késztetéseit. Normáiból épül fel az erkölcs, vagyis a cselekvés és értékelés hagyományos módja. Alkalmazkodás régebbi körülményekhez. Ha ezek változnak,  az etikai normáknak is változniuk kell. A mereven uralkodó hagyomány elbutitó ereje azonban ideig-óráig gátolja,
hogy új tapasztalatok alapján helyesbítsünk és  új, a jelen számára  jobb  erkölcsöt teremtsünk.

Megakadályozni nem tudja.
 
A szerelmet társadalmilag elfogadott formákhoz kötő egyetlen szabály sem örök érvényű. Akkor sem, ha vallási köntösbe öltöztetik.

Szólj hozzá!

Címkék: erkölcs

A bejegyzés trackback címe:

https://memoriterblog.blog.hu/api/trackback/id/tr914936544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása